Τάρτα με πράσα και κουκουνάρια


Τάρτα με πράσα και κουκουνάρια

Τάρτα με πράσα και κουκουνάρια
Μερίδες:

  • 1/3 φλ. κρέμα yάλακτoς
  • 4 αυγά
  • 8 κουτ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις xρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. βούτυρο
  • 1 κιλό πράσα σε λεπτές λωρίδς
  • 8 κουτ. γάλα
  • 3/4 φλ. φέτα θρυμματισμένη
  • 2 κουτ. μαϊνταvός ψιλοκομμένος
  • 1/3 φλ. κουκουνάρια
  • λίγο μοσχοκάρυδο

 

Βουτυρώνετε στρογγυλή φόρμα (25 εκ. διάμ.). Σε μπολ ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος, 1 αυγό, λίγο αλάτι και 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Κρατάτε στην άκρη 1 κουταλιά αλεύρι και κοσκινίζετε το υπόλοιπο και το μπέικιν πάουντερ μέσα στο μίγμα της κρέμας. Ζυμώνετε, να ενωθούν, πλάθετε σε μπάλα, σκεπάζετε και αφήνετε σε δροσερό μέρος.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και τηγανίζετε τα πράσα, να γίνουν διαφανή. Πασπαλίζετε με το αλεύρι που έχετε κρατήσει, προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε, να ενωθούν.

Αφήνετε να βράσουν, βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν, προσθέτετε το τυρί, τα υπόλοιπα αυγά, 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος, τον μαϊντανό και τα 2/3 από τα κουκουνάρια. Πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά.

Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ακου μπάτε επάνω στη φόρμα, να σκεπάσει τη βάση και τα πλαϊνά της. Αδειάζετε μέσα το μίγμα των πράσων και πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα κουκουνάρια. Ψήνετε την τάρτα για 40 λεπτά, ώσπου να ψηθεί και να ροδίσει η ζύμη και να «σφίξει» η γέμιση. Κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή.