Πένες με αρακά και ζαμπόν
Πένες με αρακά και ζαμπόν
Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. πένες
100 γρ. φρέσκο αρακά καθαρισµένο (ή κατεψυγµένο)
100 γρ. ζαµπόν άπαχο
80 γρ. γραβιέρα
40 γρ. παρµεζάνα φρεσκοτριµµένη
1 κρεµµύδι
1/2 κύβο ζωµό λαχανικών
50 γρ. βούτυρο φρεσκοτριµµένο πιπέρι αλάτι, λίγη ζάχαρη
Ψιλοκόβουμε το κρεµµύδι και το µαραίνουμε σε 30 γρ. βούτυρο µέσα σε µεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον αρακά, αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι, προσθέτουμε λίγο νερό και ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει. Σ' ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ροδίζουμε το ζαµπόν κοµµένο σε λεπτές λωρίδες.
Όταν ο αρακάς είναι σχεδόν έτοιµος, ρίχνουμε το ζαµπόν, προσθέτουμε το µισό κύβο διαλυµένο σε 2 κουταλιές καυτό νερό και αφήνουμε στη φωτιά για µερικά ακόµα λεπτά.
Βράζουμε τα ζυµαρικά σε άφθονο αλατισµένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα που περιέχει τη σάλτσα µε τον αρακά. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για ελάχιστα δευτερόλεπτα ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα.
Πασπαλίζουμε µε την παρµεζάνα και ρίχνουμε και τη γραβιέρα κοµµένη σε µικρούς κύβους. Σερβίρουμε αµέσως.
Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. πένες
100 γρ. φρέσκο αρακά καθαρισµένο (ή κατεψυγµένο)
100 γρ. ζαµπόν άπαχο
80 γρ. γραβιέρα
40 γρ. παρµεζάνα φρεσκοτριµµένη
1 κρεµµύδι
1/2 κύβο ζωµό λαχανικών
50 γρ. βούτυρο φρεσκοτριµµένο πιπέρι αλάτι, λίγη ζάχαρη
Ψιλοκόβουμε το κρεµµύδι και το µαραίνουμε σε 30 γρ. βούτυρο µέσα σε µεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον αρακά, αλατίζουμε, ρίχνουμε πιπέρι, προσθέτουμε λίγο νερό και ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει. Σ' ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ροδίζουμε το ζαµπόν κοµµένο σε λεπτές λωρίδες.
Όταν ο αρακάς είναι σχεδόν έτοιµος, ρίχνουμε το ζαµπόν, προσθέτουμε το µισό κύβο διαλυµένο σε 2 κουταλιές καυτό νερό και αφήνουμε στη φωτιά για µερικά ακόµα λεπτά.
Βράζουμε τα ζυµαρικά σε άφθονο αλατισµένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα που περιέχει τη σάλτσα µε τον αρακά. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για ελάχιστα δευτερόλεπτα ανακατεύοντας µε ξύλινη κουτάλα.
Πασπαλίζουμε µε την παρµεζάνα και ρίχνουμε και τη γραβιέρα κοµµένη σε µικρούς κύβους. Σερβίρουμε αµέσως.