Σουτζουκάκια σμυρναίικα


Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Σουτζουκάκια σμυρναίικα. Παραδοσιακή συνταγή από τnν κουζίνα τnς Σμύρνnς

Υλικά για 4-5 άτομα
700 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί, καλά στραγγισμένο
1αυγό
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1 κουτ. τσαγιού σκόνη κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι για το τηγάνι

Για τη σάλτσα
1 φλιτζ. καφέ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
1/2 κιλό ντοματάκια, αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. τσαγιού κοφτή ζάχαρη
200 γραμμ. τσακιστές πράσινες ελιές βρασμένες, στραγγισμένες
Πιπέρι

Ζεματάτε τις ελιέs για 2 λεπτά, τις στραγγίζετε και τις κρατάτε. Aναμειγvύετε τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τα πλάθετε σε μακρόστενα κεφτεδάκια και τα αφήνετε στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε τη σάλτσα.  Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, ρίχνετε το κύμινο και το πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Τέλοs, ρίχνετε το σκόρδο και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Βράζετε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να δέσει η ντομάτα. Προς το τέλοs προσθέτετε και τις ελιέs.   Όσο βράζει η σάλτσα, τηγανίζετε τα σουτζουκάκια σε καυτό λάδι χωρίs να τα αλευρώσετε και τα κρατάτε σε χαρτί κουζίνας.   Όταν φύγει λίγο το λάδι τους, ρίχνετε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα. Ανακινείτε τπν κατσαρόλα από τα χέρια για να μη λιώσουν τα σουτζουκάκια και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση για να ποτίσουv με τη σάλτσα. Τα σερβίρετε ζεστά και τα συνοδεύετε με πατάτεs ή μακαρόνια.